Bezoek aan orgels
Wat is het toch leuk als je kennismaakt met allerlei organisten, orgelbouwers en hun orgels. Eens in de zoveel tijd trommelden wij elkaar op om op stap te gaan.  Ik heb het dan over vrienden die ge´nteresseerd waren in het wel en wee in de orgelwereld. Jan en Henk (registranten), Wiebe (vroegere orgelleraar), m'n vader en soms nog anderen. We maakten afspraken met organisten of bouwers.

De grote waarde was dat je kennismaakte met verschillende technieken die werden toegepast in het vertolken van orgelwerken of orgelbouw. Je leerde de verscheidende klankkleuren van het pijpwerk en de rol van de accoustiek etc.  Kortom, voor mij een onontbeerlijke periode en medebepalend in mijn ontwikkeling.

Van sommige werkbezoeken hebben een aantal foto's de tand des tijds overleefd. De foto's geven een goed beeld uit die tijd.


Capelle a/d IJssel

wiebe
Wiebe op z'n orgel in Capelle
Pa van Esch in Capelle
Pa probeert het ook
                                                              

Toen Wiebe een benoeming kreeg als organist in Capelle aan de IJssel, waren we er als de kippen bij om het orgel te horen en te bespelen.                

Oud-BeijerlandWe hadden gehoord en gelezen dat ook onder de rook van Rotterdam mooie orgels waren.
Wat een belevenis om op zo'n groot orgel te spelen.
        
Oud-Beijerland
Oud-Beijerland - orgel
Oud-Beijerland
samen met Jan Bloemendaal
aan de slag

Schiedam - Julianakerk

╔Ún van de orgelvrienden van ons was organist Cees Passchier. Toentertijd een actieve kerkmusicus die maar wat graag z'n orgel liet zien en horen. Natuurlijk was dat een avond genieten en uitwisselen van muzieknotaties en bijpraten over organisten.


Schiedam Julianakerk
Organist Cees Passchier & pa
Schiedam Julianakerk
Pa in actie
Schiedam Julianakerk
toen waren ringbaarden in.....dus ik ook

Den Haag - Gemeentemuseum

In Den Haag hebben ze leuke, kleine orgeltjes. Pa moest natuurlijk polshoogte nemen en we hebben het geweten. In de kelder troffen we dozen vol pijpwerk aan en eigelijk niemand wist wat er mee gedaan moest worden. De interesse van pa voor het pijpwerk sloeg over naar de verantwoordelijke medewerker en spoedig ging pa aan de slag.

gemeente museum
Waar horen deze pijpen thuis?

Na enkele bezoeken aan Den Haag was de klus geklaard en staan de ( kabinet ) orgeltjes er stralend bij.

gemeente museum
in de toonzaal
Gemeente museum
genietend van al het moois

Altrip am Rhein - Duitsland

Ook onverwachte bezoeken aan orgels blijken gewoon te gebeuren. Bijvoorbeeld in de geboorteplaats van mijn moeder Altrip am Rhein. Je loopt een kerk binnen ziet een orgel en je zorgt dat je achter de speeltafel komt. Het blijken soms juweeltjes te zijn.

altrip
Protestantische Kirche - Altrip am Rhein
altrip
niet alle onderdelen paste in het orgel....
altrip
Pa aan het verkennen....

Rijnreis met de Jeugdvereniging

rijnreis
             Klein dorpje aan de Rhein
In de beginjaren van de Stichting Orgelcentrum Leiden werd er maandelijks een muziekbijlage uitgegeven bij het Orgelblad.
Het formaat van de bijlage was een half A4 dus goed mee te nemen in je binnenzak op de vakanties. Dat was handig, want als je ergens kwam en het lukte om achter het orgel te kruipen, had je muziek bij de hand. Talloze malen heb ik zo tijdens vakanties op orgels kunnen spelen.

Op de foto hiernaast ben ik te zien tijdens een avondviering  in een dorpje aan de Rijn. Volkomen onverwachte vroeg de pastoor van de kerk om 's avonds een dienst te spelen omdat de organist met vakantie was.

Wonderwel lukte dat nog aardig ook......

Lisse - Keukenhof

Wat te doen als je in de Keukenhof loopt met je echtgenote en daar staat een witte vleugel in een enorme bloemenkas? Weliswaar geen orgel, maar toch...........aan de slag dan maar met een improvisatie over "Altijd is kortjakje ziek".

lisse
Lisse - Keukenhof

Het is een bescheiden greep uit de vele bezoeken aan orgels. Een waardevolle ervaring is het zeker geweest.


knop